Cele doua tendinte despre care vreau sa vorbim sunt antagonice:
- Showrooming-ul reprezinta tendinta clientilor de a vizita showroom-urile de produse (fizice) din magazinele de retail, pentru a vizualiza si analiza (pe propria piele – ca sa ma exprim mai plastic) produsele dorite spre a fi achizitionate. Dupa o vizualizare meticuloasa, clientii respectivi apeleaza la magazinele online de unde comanda respectivele produse deja vizualizate si analizate la nivel fizic in showroom.
- Webrooming-ul reprezinta tendinta clientilor de a analiza pe web toate posibilele preturi si caracteristici ale produselor dorite a fi achizitionate iar ulterior acestia viziteaza showroom-urile magazinelor de retail si achizitioneaza produsele dorite.
Showrooming-ul are o tendinta de crestere, in contextul cresterii vanzarii online dar pe de alta parte si magazinele de retail incearca sa contracarareze prin stimularea webrooming-ului.
Pe piata romaneasca de retail un astfel de exemplu de lupta intre cele doua tendinte este cel al magazinului Domo care (si din cauza dificultatilor financiare) a hotarat sa isi mute operatiile de vanzari doar la nivel online, ramanand doar cu un simbolic showroom in Bucuresti.
Unele magazine de retail au pastrat si reteaua de magazine incercand sa stimuleze tendinta de webrooming, vezi Flanco.
Ba chiar putem constata ca webrooming-ul este mai predominant in cadrul comportamentului clientilor de retail desi, dupa parerea mea tendinta de crestere este clar in favoarea showrooming-ului.
Vanzatorii de retail au un mare avantaj – reactia psihologica a oricarui client. Iata niste date statistici:
- 45% nu doresc să plătească pentru Livrare
- 21% nu au dorit să aștepte pentru produsul livrat, la showroom cel mai adesea il ridica imediat.
- 49% din clineti merg la un magazin pentru a atinge și simți un produs înainte de a-l cumpăra
- 37% cauta sa negocieze pentru un pret mai bun decat cel gasit on-line
- 41% isi doresc sa isi pastreze opțiunea de a fi capabil de a returna, daca este necesar, produsul la magazin, fara alte taxe de retur
Ce trebuie sa faca vanzatorii de retail? Dupa parerea mea trebuie sa urmareasca tendinta pietii dar sa o fructifice in favoarea lor:
1.Sa se plaseze pe toate canalele de distributie, in limitele profitabilitatii si a principiului Pareto: 20-80
60% dintre clienti cred că mai multe canale de vânzare cu amănuntul , inclusiv web, sociale, mobile, și de vânzare cu amănuntul fizic va ajuta in relatia lor cu magazinul respectiv. Dacă doriți ca să țineti pasul cu aceste așteptări, apelati la un crearea unui magazin online.
De asemenea, in cazul unui stimulent bonus peste 56% dintre respondenți lor au declarat că vor cheltui mai mulți bani la magazinele de vânzare cu amănuntul fizice, dacă aceste locații a permis cumpărători pentru a naviga prin marfa lor online, mai întâi.
2. Atragerea clientilor cu service prompt si excelent, alaturi de o serie de stimulente
Interacțiunea inter-umană este un factor vital în spatele motivelor pentru care consumatorii, în anumite cazuri , încă preferă să achiziționeze produse în magazin comparativ cu cele on – line. De exemplu, un sondaj a indicat că 71% dintre respondenți au considerat ca achizițiile în magazin au fost „cele mai fiabile” , iar 66% au spus că a fost „cea mai ușoară” cumparare și modul „cel mai convenabil” pentru a face cumpărături.
Retailerii pot profita de aceste lucruri prin creșterea interacțiunii cu personalul de vânzări a clienților pentru a-i determina sa isi doresca sa se întoarcă pentru alte prduse, chiar si atunci cand doresc schimbul cu alt model de produs sau chiar doresc restituirea banilor.
3. Angajarea clientilor in procesul de generare de opinii despre magazin
Prin social media: opiniile lor conteaza. Fi ca sunt etalate prin poze, video, checkin, stari emotionale sau pur si simplu prin relatari, toate acestea dovedesc o forta puternica in social media tocmai pentru ca sunt reale si acest lucru se simte.
4. Cautati sa va folositi de obiceiurile clienților
Clientii evolueaza odata cu tehnologia. Cautati sa aflati care sunt obiceiurile tehnologice ale clientilor si asa puteti ajunge la ei. Acum este era in care magazinul ajunge la client, ca ca si pana acum cand clientii ajungeau la magazin. E ca si cum deja avem aplicata zicala cu muntele si Mahomed, numai ca acum personajul principal este clientul.
Pentru orice consiliere in domeniul online si personalizare a activitatilor dumenavoastra de vanzari ne puteti contacta pentru consiliere marketing online prin website-ul nostru www.optimbirou.ro